Ghee

Ghee wordt in de indische keuken meestal gebruikt om te bakken en braden, of ook om Naan te overgieten en zo een supersmaak te krijgen. Natuurlijk kennen wij ook reeds jaren deze vorm van bakvloeistof onder de naam van geklaarde boter, maar Ghee gaat nog een stapje verder.

Bij geklaarde boter haal je het vocht uit de boter en schep je het schuim onmiddellijk weg. Bij Ghee laat je het nog wat verder doorkoken zodat er op de bodem een donkerbruin residu blijft hangen, dat zorgt voor de typische notensmaak van Ghee.

Bereidingstijd:

25 min

 

    Ingrediënten:
     

  • 500 gr ongezouten verse boter

Werkwijze:

Laat de boter smelten op een lage temperatuur ( vuur op middenste stand). Wanneer er schuim op de boter komt, dan kan je deze eraf scheppen. Je kan horen aan de boter dat je goed bezig bent, het dient zachtjes te pruttelen.

De boter dien je lang genoeg op te laten staan, waardoor er zich onderaan een bruine laag vormt, die zal zorgen voor de notensmaak. Als het schuim eraf is giet dan alles over in een pot, maar gebruik daarvoor een zeef. De doelstelling is om het residu niet in je eindproduct te hebben.

Leave a Reply

Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree