Paneer Pakoras of Pakooris (4 personen)

Het probleem met een taal, die je niet kent, is dat je soms verschillende benamingen gebruikt zonder zelf de betekenis te kennen. Vandaar voor dit gerechtje 2 namen Pakoori of Pakora.

Pakora lijkt me de meeste gebruikte term en naargelang de ingrediënten die je gebruikt wijzigt de naam naar: Aloo pakora (aardappel), Paneer pakora (Paneer), Pyaz pakoora (ui)

De Pakora is een gefrituurd hapje dat veel weg heeft van Tempura, maar de typische indische smaak bevat. Ideaal als hapje bij de aperitief, vinden wij dan toch.

Bereidingstijd:

15 min + frituren

    Ingrediënten:

  • 1/2 koffielepel gemalen komijn
  • 1 koffietas kikkererwtenbloem, verkrijgbaar in biowinkels of mogelijks wel in de Delhaize
  • 1 koffietas water
  • 1/2 koffielepel Kurkuma
  • 1/2 koffielepel cayenne peper (mag minder ook)
  • 1/4 koffielepel peper
  • 1/4 koffielepel zout
  • 1/2 koffielepel Garam masala
  • 1/2 koffielepel Natriumbicarbonaat (voor voedseldoeleinden)
  • Paneer, aardappel, ui, wortel, bloemkool, brocoli, ……. je kan zelf kiezen wat je door het deeg haalt

Werkwijze:

Zeef de kikkererwtenbloem, er zitten vaak nog vliesjes in die het bereiden moeilijker maken. Voeg daarna het water toe. Kwak niet alles onmiddellijk in de bloem, doe het langzaamaan want het is best mogelijk dat je niet alles hoeft te gebruiken.

Neem een klopper een klop alles stevig door elkaar. Voeg de komijn, Kurkuma, cayenne peper, peper, zout, Garam masala, en het Natriumbicarbonaat. (en laat niet alles van je lepel vallen, zoals ik in het fimpje).

Warm nu een wok op met een gulle laag olie (wij gebruiken zonnebloemolie die hogere temperaturen aankan). Je Pakora moeten onder kunnen gaan, dus afhankelijk van de dikte van je Pakora zal je meer of minder olie moeten gebruiken. Rol de gesneden Paneer, ui, wortel, aardappel door de deeg tot er een mooi laagje rond zit. Snij de hardere groenten wat fijner anders dienen ze te lang in de olie te liggen.

Leg deze zachtjes in de olie, het moet onmiddellijk beginnen sissen, maar niet te hevig. Kwestie dus van een beetje te zoeken naar de juiste temperatuur. Laat de pakora nu bakken, de harde groentensoorten dien je iets langer te laten bakken.

Opdienen doe je met wat zout eroverheen en een verse chutney of gewoon een looksausje.

Leave a Reply

Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree