Lam Korma

LAM KORMA: (2-3 personen)

Deze korma schotel is een zachte lamschotel, die velen zullen smaken. Hij heeft geen extreme pikante toetsen en zelfs kinderen kunnen hiervan genieten, als je de pepertjes beperkt. Smakelijk eten.
Bereidingstijd:

2 uur

Ingrediënten:

 • 1/2 eetlepel gemalen komijn
 • 1 stevige eetlepel gemalen koriander
 • paar stevige draaien aan de pepermolen
 • 2 uien, ruw gesneden
 • 3 teentjes look
 • stuk gember 3 op 3 cm
 • half blik tomaten in stukjes of 1 grote onvelde verse tomaat
 • 1 pepertje (mag meer of minder)
 • 3 laurierbaderen
 • klein potje yoghurt
 • 1/4 blik kokosmelk
 • 1/2 koffielepel Kurkuma
 • 3 cardamom zaadlijsten
 • 3 kruidnagels
 • paar bolletjes peper
 • kaneelstokje 3 cm
 • 700 gr lamsvlees (ik heb een halve lamsbout gebruikt hiervoor)
 • 1 koffielepel zout
 • gesnipperde verse koriander
 • 1/2 koffielepel garam masalaWerkwijze:

Begin met de koriander en komijn te roosteren in een pan, zonder olie ( tip: wij hebben dit reeds klaargemaakt staan in een grotere hoeveelheid).

De basis voor de saus is de knoflook, ui, gember, kurkuma en de tomaatblokjes. Doe deze allemaal in de blender en zorg ervoor dat je een gladde pasta bekomt.

Na de basis voor de saus start je met de kruiden dicht te schroeien. Giet een fikse scheut olijfolie in de wok en wanneer deze heet is voeg je er de cardamom zaadlijsten, peper, rode peper, kruidnagel, laurier en kaneel aan toe en laat bakken tot de verse rode pepers kleuren. Voeg dan het vlees toe. Afhankelijk van de grote van je wok zal je het vlees in meerdere beurten moeten dichtschroeien. Je hoeft het vlees niet te doorbakken, het krijgt later de kans om op een trage manier te garen.

Haal het vlees en de kruiden uit de pan en voeg nog wat olie toe om de saus te maken. Zet het vuur zachter en voeg de pasta uit de blender toe. Roerbak gedurende 5 min en zorg ervoor dat de pasta niet aanbrandt, indien nodig voeg wat water toe. Neem de geroosterde, gemalen kruiden en voeg toe. Na 5 minuten voeg je nog een potje yoghurt toe en eventueel nog eenzlefde hoeveelheid kokosmelk ( in het filmpje zie je de kokosmelk, maar in een te kleine hoeveelheid).

Als laatste voeg je het vlees toe en het zout. Voeg daarbij water tot het vlees net niet onder water staat. Laat nu alles rustig uitkoken. Het water moet verdampt zijn en de saus moet tegen het vlees kleven (dit kan 1 uur duren). Vlak voor het serveren voeg je nog wat garam masala toe en dien je op met de gesnipperde koriander.

In het filmpje hieronder zie je de stappen tot het maken van saus, toen viel blijkbaar de camera uit. Je mist echter niet veel meer. Vlees en water toevoegen en rustig laten uitkoken

Tags: , , , , , , ,

9 Responses to Lam Korma

 1. cantryn says:

  leuk recept maar in de indische keuken gebruikt men nooit olijfolie! beter een neutralere olie zoals arachide of iets dergelijks! en die pasta is niet helemaal zoals je het best doet. de basis van de saus is nu net de gebruinde ajuin(indiers bakken hun ajuin bruinig en niet glazig zoals wij europeanen gewoon zijn) en daarna alle droge kruiden en pepers, ook de kurkuma, je kan de tomaten eventueel met wat zout pureren maar de rest moet juist op smaak komen tijdens het bakken en niet opgaan in de puree. gewoon alles de pan of wok in(eerst de natte ingredienten aanbakken en dan de droge kruiden tot ze geuren,kardemom kaneel en kruidnagel kan je echter voor de ajuinen en look en gember bakken! die zijn harder en mogen wat verdonkeren voor je begint met de rest) en dan vlees en pas daarna tomaten. het vlees bak je in alle kruiden incl. ajuin gember en knoflook, uit de pan voor de saus en klaar.groetjes, hopelijk draag ik hier een klein beetje een steentje bij!

 2. Peter says:

  Hallo Cantryn,

  terechte opmerking, maar hier thuis gebruiken we dit steeds. We zouden ons eens moeten verdiepen in de oliën want daar zijn we te weinig in thuis.

  Wat betreft de pasta, dat doen we zoals je zelf beschreef hoor, eerst ui, knoflook en gember, dan de “kruiden” en dan het vlees. Als dat niet echt duidelijk is, dan zal ik het moeten herschrijven. Of bedoel je de tomaat, die er te vroeg in gaat?

  Bedankt voor de bijdrage

  Peter

 3. cantryn says:

  hoi,wat betreft de vetstof, het allerbeste is natuurlijk ghee oftewel geklaarde boter. het geeft een super authentieke smaak aan je gerechten maar al de rest is uiteraard ook goed behalve olijfolie. wat betreft de pasta: wat ik bedoelde is dat het niet de bedoeling is dat je een pasta maakt van tomaat en kruiden maar alleen van de tomaten,voor je gaat koken, anders verhinder je het aroma van de kruiden die je mixt met de tomaat. ik begreep uit de uitleg dat je ajuin gember enz. samen met de tomaten pureerde. maar indien ik dat verkeerd begrepen heb, mijn excuses. ik dacht in het begin van je video te zien is dat je alles mixt?het is zonde van de kruiden om ze te mixen met tomaten. je bekomt juist een perfecte “CURRY” doordat je kruiden en ajuin en gember in de pan het vocht absorberen van de tomaten. een beetje gelijkaardig aan het maken van een klassieke roux!
  tot slot, de indische keuken is fantastisch en uiteraard doet ieder wat hij het liefst heeft maar een goede curry maken is een handigheidje! zelf heb ik
  in india honderden verschillende versies gezien en gegeten van eenzelfde gerecht maar de manier waarop ze de dingen klaarmaken is praktisch altijd gelijk.
  leuk dat je blog wordt onderhouden, tot snel en vriendelijke groeten.

 4. Peter says:

  Aha,

  nu heb ik het door. De pasta is inderdaad van gember, ui, tomaat, look, maar zonder de kruiden. die worden eraan toegevoegd wanneer de pasta eventjes in de pan gelegen heeft.

  Dus jouw tip: wacht met de tomaten tot de ui en gember gebakken zijn?

  Wat betreft de ghee, daar zijn we mee bezig, maar dat is natuurlijk wel een verschrikkelijke aanslag op hart- en bloedvaten.

  Groetjes
  Peter

 5. cantryn says:

  yep! wachten met de tomaat tot ajuin,gember en alle andere droge ingredienten!! zelfs je zout!!!in de pan liggen en gebakken zijn. dan heb je als het enigszins goed loopt de ajuin en gember en look die je na de harde droge kruiden(kaneel,kruidnagel,laurier enz.) in de pan zwiert, goed bruinen. dan volgen de poedervormige kruiden(behalve garam masala!!dat verschilt naargelang het gerecht soms bak je ze mee en soms voeg je die pas op het allerlaatst toe voor je de pan van het vuur haalt!maar hier kan je hem gerust mee bakken.), die bak je allemaal even tesamen een paar minuutjes tot alles goed geurt, wel goed schrapen en zorgen dat het niet verbrand en dan eventueel je vis of vlees hierin laten dichtschroeien(het is een beetje een droge boel maar je kan eventueel een klein beetje vetstof bijvoegen,lang leve de aders!) en dan pas op het allerlaatst je tomaten en eventueel andere vloeistoffen(om een totaal homogene saus te krijgen is het trouwens best een klein beetje water te gebruiken), al dan niet gemixt! dan krijg je een echte curry pasta die als basis de kruiden heeft die volledig tot hun recht komen zonder verdronken te zijn in de tomaat. zeker ui en gember geven pas echt hun smaak vrij als je ze bakt en niet als je ze door de tomaten roert want dan gaan ze koken! en niet bakken.(dat doe je ook niet met spaghetti saus! wat ongeveer hetzelfde is!)
  wat betreft de ghee, gewoon doen! maar geen kilo’s natuurlijk, trouwens geklaarde boter is iets gezonder dan gewone, maar dat is uiteraard een zwak excuus! maar alle goede dingen in het leven hebben hun mindere kantjes.het geeft een super aroma aan je gerechten. zelfs je nagerechten!!
  groetjes hans

 6. cantryn says:

  ben ik weer! tip voor de ghee: het merk KHANUM is zowat de beste! wordt in de meeste degelijke indische restaurants gebruikt.

 7. Peter says:

  Ken je goede indische winkels in Oost-Vlaanderen.

  Vaak kopen wij onze kruiden in het buitenland of in een algemene aziatische winkel in Gent.

  groetjes
  Peter

 8. cantryn says:

  hoi, niet echt,ben zelf van antwerpen en hier weet ik een uitstekend winkeltje :plantyn en moretuslei nr?
  genaamd oriental market, ziet er groezelig uit maar ze hebben echt alles ivm indische en pakistaanse keuken. vrienden hebben een indisch restaurant in antwerpen,super trouwens, en als ik iets niet vind dan vraag ik het hen zelf.
  groetjes

 9. leonie says:

  ziet er goed en lekker uit ik ga het binnenkort zeker eens maken.

  bedankt!

  groetjes leonie

Leave a Reply

Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree