Chapati’s

Chapati’s zijn platte broodjes, die bijna dagelijks op tafel komen bij een traditionele Indische maaltijd. Op zich zijn ze makkelijk te maken, alleen moet je even oefenen om ze te laten opblazen.

Er bestaan meerdere varianten van Chapati’s, dit is één die wij vaker gebruiken.

Bereidingstijd: 30 min (inclusief het rusten (niet rijzen)van de deeg, ondertussen kan je andere dingen doen)

Ingrediënten: goed voor +/-4 -6 Chapati’s

grote koffietas bloem (wij nemen 1/2volkoren, 1/2 gewone bloem)
grote koffietas water
stevige snuif zout
beetje olijfolie

Werkwijze:

Doe de bloem in een kom en voeg beetje bij beetje het water to. Kneed dit alles tot een soepele deeg, met de handen of met een Kenwood (kuch reclame). Laat daarna gedurende 20min rusten op een warme plaats en afgedekt.
De 2de kneedbeurt verdeel je de deeg in balletjes. Een 4-tal zou je uit deze hoeveelheid deeg moeten kunnen halen. Rol de balletjes uit tot pannenkoeken van een 0.3 tot 0.5 cm dikte. Ze mogen niet superdun zijn, want anders brandt je er gaatjes is waardoor ze niet mooi opblazen. Zorg voor een goed hete pan (gooi een druppeltje water erin en als het sisselt is hij heet genoeg) leg de Chapati erin en laat hem bakken, je kan reeds kleine blaasjes zien. Draai de Chapati om en duw hem aan langs de zijkanten, zo zorg je ervoor dat de hete lucht zich kan opstapelen in de Chapati. Eventueel draai je hem nog even om, maar hij zou nu als een veer omhoog moeten springen. Eens uit de pan kan je er geklaarde boter (ghee) op doen of zelfs gewoon kruidenboter.

Als het de eerste keer niet lukt geef niet op. Experimeteer met de dikte van je Chapati en de vochtigheid van je deeg. Je zal zien na een aantal keer proberen zal het lukken.

Doe dit met alle chapati’s en eten maar, …. Je kan deze serveren bij eender welk Indisch gerecht, maar wel steeds versgemaakt en warm.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree