Kheema

Kheema is één van de vleesgerechten die Indische vrouwen op jonge leeftijd leren maken. Het is een soort gehaktschotel van eender welk soort gehakt. Persoonlijk doen wij het meest met gemengd rund-varken, maar ook kippegehakt en lamsgehakt is super.

Bereidingstijd:

60 minuten

Ingrediënten:

 • 800 gr gehakt (rund, varken, lam of zelfs kip)
 • 2 stevige uien
 • stukje verse gember (2cm op 2cm)
 • 5 teentjes look ( minder mag ook, maar dit overheerst zeker niet)
 • 1 kaneelstok
 • 3 laurierbladeren
 • 5 kruidnagels
 • 1 koffielepel turmeric
 • 1 koffielepel gemalen koriander
 • 1 koffielepel geroosterde en gemalen komijn
 • 1/2 koffielepel zout
 • 1 koffielepel vers geraspte nootmuskaat
 • 1/2 koffielepel cayenne peper (dan is het medium pittig)
 • 1 1/2 kleine potjes yoghurt
 • 1/2 -1 glas water
 • 2 eetlepels tomatenconcentraat


  Werkwijze:

  Zet de wok op het vuur met wat olijolie. Als deze goed heet is doe de laurierbladeren, kaneelstok en krijdnagels erin. Wanneer de kaneelstok zich open begint te zetten en de laurier gaat verkleuren doe je het mengsel van de uien, gember en look erin. Het mengsel kan je op 2 manieren maken of je hakt alles heel fijn of je gaat gewoon alles in de blender tot je een smeuïge pasta hebt ( wij gebruiken het laatste).

  Wanneer deze pasta begint te verkleuren zet je alles op een zachter vuurtje om de kruiden eraan toe te voegen. Begin met de turmeric, komijn en koriander, die je gemalen hebt in een vijzel. Blijf roeren en doe daarna de yoghurt en tomatenconcentraat erbij. Als alles goed gemengd is voeg je het gehakt toe, dat je in kleine brokjes uiteen duwt met een spatel of vork. Wanneer het vlees bruin is (niet donkerbruin) voeg je de laaste kruiden toe, nootmuskaat, cayenne peper, zout en het glas water.

  Let op: de hoeveelheden die in het filmpje ziet zijn voor slechts 400 gr vlees vandaar soms de andere hoeveelheid.

  Laat alles nu rustig sudderen gedurende een 40-60 minuten. Roer tussendoor regelmatig.

  Serveren:

  Deze kheema verdient een groente met een sausje of een lekkere verse chutney. Mogelijkheden zijn deze bloemkool en de verse Koriander chutney. Hier kan je makkelijk een zes-tal personen mee te eten geven

  Tags: , , , ,

  Leave a Reply

  Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.

  Comment Spam Protection by WP-SpamFree