Archive for September, 2010

Verse tomatenchutney

Friday, September 24th, 2010

Een lekkere frisje chutney met toch een stevige smaak.

Bereidingstijd:

10-15 minuten (goed voor 10 personen)

    Ingrediënten: 10 personen

  • 4 tomaten (haal de pitjes eruit)
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 chilipepers
  • 1/2 koffielepel kristalsuiker
  • 1/2 koffielepel zout
  • 1 koffielepel chilipoeder
  • 1 klein potje tomaatpuree
  • handvol verse koriander

Werkwijze:

De paprika, tomaten en de pepertjes snij je fijn. Vergeet niet de zaadjes uit de alle drie de groenten te halen. Doe alle ingrediënten in blender en laat alles door elkaar gehakt worden. Er mogen nog wat brokjes overblijven, dit is goed om op je pappadum te leggen.

Serveer dit bij een pittig geroosterd vleesgerecht of bij het aperitief met pappadums.

Boontjes met gember

Wednesday, September 15th, 2010

Hier is een lekker groentengerecht, dat past bij talloze curry’s.

Bereidingstijd:

40 minuten (goed voor 4 personen)

    Ingrediënten: 4 personen

  • olie
  • stuk gember 5cm op 5cm
  • 1/2 koffielepel kurkuma (turmeric)
  • handvol verse koriander
  • 1 chilipeper
  • 500 gr boontjes
  • 1 koffielepel komijn
  • 2 koffielepes korianderzaadjes
  • sap van een halve citroen
  • zout
  • 1 koffielepel garam masala
  • 1 koffielepel garam masala (om af te werken, optioneel)

Werkwijze:

Warm wat olie in een wok warm en voeg de fijngehakte gemberpasta eraan toe. Bak gedurende een minuutje en voeg de kurkuma toe. Blijf roeren terwijl je er de verse koriander en het pepertje aan toevoegt. Laat nog een minuut doorbakken en voeg dan de fijngehakte boontjes toe. Als laatste gaat de gemalen komijn en koriander erin. Voeg nog wat sap van een citroen toe, zout en wat garam masala . Je bent klaar om alles een halfuurtje te laten pruttelen.

Alles wat je daarnet gedaan hebt gaat heel snel en je dient dan ook te blijven roeren. Het sudderen zelf daar hoef je enkel nog eens af en toe de lepel erin te steken en te kijken of er nog genoeg kookvocht in zit. Indien wat te droog dan kan je nog wat water toevoegen. Dien op in een schaal, voor de liefhebbers kan je bij het opdienen nog wat garam masala erover strooien. Dit is een bijgerecht goed voor eender welke curry.

Venkel Chutney

Friday, September 3rd, 2010

Deze verse chutney kan je heel snel maken, maar hij heeft een uitgesproken smaak. Een beetje te vergelijken met een dragonsaus, waar je fan van bent of er van gruwt (zoals ik).

Bereidingstijd:

5-10minuten (goed voor 6 personen)

    Ingrediënten: 6 personen

  • 0.5 L yoghurt
  • 1/2 koffielepel kristalsuiker
  • 1/2 koffielepel zout (was ik vergeten op de video)
  • 1/2 koffielepel venkel
  • 1 koffielepel mosterdzaadjes
  • 1 koffielepel komijn
  • 3 blaadjes laurier of kerrieblaadjes
  • 1/2 koffielepel kurkuma
  • 1 pepertje
  • olie

Werkwijze:

Je start met de yoghurt in een pot te doen, voeg er zout, suiker en fijngemalen venkel aan toe en meng. Zet alles in de koelkast en werk de rest van het sausje af.

Neem een pan en voeg er wat olie aan toe. Neem nu alle resterende ingrediënten en laat ze allemaal roosteren, het pepertje mag donkerbruin worden (niet zwart). Als laatste voeg  je deze kruiden toe aan de yoghurt en roer alles door elkaar. Je krijgt een mooie gele chutney, let wel dat de mensen de laurier en het pepertje niet opeten.

Ideaal voor bij een steak of een pappadum.