Archive for March, 2010

Palak Paneer: Spinazie met Paneer

Friday, March 26th, 2010

We gaan nog even door met de Paneer, want er zijn echt wel veel recepten om deze in te verwerken. Ook dit vegetarisch receptje is daar een voorbeeld van . Je kan het gebruiken als hoofd- of bijgerecht.

Voor deze Paneer voegen we spinazie toe aan om tot een lekker smeuïg potje te komen.

Bereidingstijd:

30 min (zonder het maken van de Paneer)

  Ingrediënten: 2 personen hoofdgerecht ( 4 personen bijgerecht)

 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • blokje gember van 2 cm op 2 cm
 • 120 gr Paneer in blokjes
 • 1 koffielepel gemalen koriander
 • 1 koffielepel gemalen komijn
 • 1/2 cayenne peper (mag ook een vers pepertje zijn)
 • 1 koffielepel Kurkuma
 • 3 eetlepels tomaten uit blik of 1 grote tomaat in fijne blokjes
 • 200 gr spinazie ( ik had hiervoor diepgevrozen gekozen, maar verse is natuurlijk beter)
 • Room of melk ( naar eigen aanvoelen)
 • Zout

Werkwijze:

Maak van de ui, gember en knoflook een pasta, doe dit met de blender. Indien je hierover niet beschikt snij dan alles zo fijn mogelijk. Verhit wat olie in een wok en laat alles lekker bakken, gebruik hiervoor een hoog vuur. Voeg na een minuutje of 3 bakken de kruiden toe koriander, komijn, cayenne peper, kurkuma en laat alle smaken nog even goed bij elkaar komen.

Pas daarna voeg je de tomaat toe en laat je alles doorbakken. Op deze manier zou je een goed doorsmakende basis moeten hebben. (in de video had ik persoonlijk iets teveel tomaat uit blik eraan toegevoegd). Zorg dat de spinazie ontdooid is en meng hem onder de basis, laat nu alles nu eens goed doorkoken.

Ondertussen kan je je Paneer bakken in wat olie. Zorg ervoor dat hij langs alle kanten een mooi bruin kleurtje krijgt. Leg hem achteraf wat te drogen op wat keukenpapier.

Voor je de Paneergaat toevoegen aan de spinazie, ga je eerst wat room of melk bij de spinazie voegen. De hoeveelheid hangt van jouw persoonlijke smaak af. Wil je een smeuïge Palak paneer gebruik dan de room rijkelijk. Als laatste stap meng je de gebakken Paneer onder de spinazie, breng nog op smaak met wat zout en/of wat garam masala. Laat nog even warm worden en dien heet op.

Paneer Pakoras of Pakooris (4 personen)

Friday, March 12th, 2010

Het probleem met een taal, die je niet kent, is dat je soms verschillende benamingen gebruikt zonder zelf de betekenis te kennen. Vandaar voor dit gerechtje 2 namen Pakoori of Pakora.

Pakora lijkt me de meeste gebruikte term en naargelang de ingrediënten die je gebruikt wijzigt de naam naar: Aloo pakora (aardappel), Paneer pakora (Paneer), Pyaz pakoora (ui)

De Pakora is een gefrituurd hapje dat veel weg heeft van Tempura, maar de typische indische smaak bevat. Ideaal als hapje bij de aperitief, vinden wij dan toch.

Bereidingstijd:

15 min + frituren

  Ingrediënten:

 • 1/2 koffielepel gemalen komijn
 • 1 koffietas kikkererwtenbloem, verkrijgbaar in biowinkels of mogelijks wel in de Delhaize
 • 1 koffietas water
 • 1/2 koffielepel Kurkuma
 • 1/2 koffielepel cayenne peper (mag minder ook)
 • 1/4 koffielepel peper
 • 1/4 koffielepel zout
 • 1/2 koffielepel Garam masala
 • 1/2 koffielepel Natriumbicarbonaat (voor voedseldoeleinden)
 • Paneer, aardappel, ui, wortel, bloemkool, brocoli, ……. je kan zelf kiezen wat je door het deeg haalt

Werkwijze:

Zeef de kikkererwtenbloem, er zitten vaak nog vliesjes in die het bereiden moeilijker maken. Voeg daarna het water toe. Kwak niet alles onmiddellijk in de bloem, doe het langzaamaan want het is best mogelijk dat je niet alles hoeft te gebruiken.

Neem een klopper een klop alles stevig door elkaar. Voeg de komijn, Kurkuma, cayenne peper, peper, zout, Garam masala, en het Natriumbicarbonaat. (en laat niet alles van je lepel vallen, zoals ik in het fimpje).

Warm nu een wok op met een gulle laag olie (wij gebruiken zonnebloemolie die hogere temperaturen aankan). Je Pakora moeten onder kunnen gaan, dus afhankelijk van de dikte van je Pakora zal je meer of minder olie moeten gebruiken. Rol de gesneden Paneer, ui, wortel, aardappel door de deeg tot er een mooi laagje rond zit. Snij de hardere groenten wat fijner anders dienen ze te lang in de olie te liggen.

Leg deze zachtjes in de olie, het moet onmiddellijk beginnen sissen, maar niet te hevig. Kwestie dus van een beetje te zoeken naar de juiste temperatuur. Laat de pakora nu bakken, de harde groentensoorten dien je iets langer te laten bakken.

Opdienen doe je met wat zout eroverheen en een verse chutney of gewoon een looksausje.

Paneer: Indische kaas

Friday, March 5th, 2010

Paneer is Indische Kaas. Nu ja, Indische is veel gezegd want vermoedelijk doen we dit al sinds eeuwen in onze contreien ook. Maar wat de Indiërs ermee doen, daar kunnen we nog wel wat van leren

Deze keer de basiskaas en de volgende keren kijken we dan naar de mogelijk bereidingen.

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten:

 • 1,5 L verse volle melk (hoe vetter hoe better) je houdt dan ongeveer 150 gr paneer over
 • citroensap of azijn (aan jou de keuze)

Werkwijze:

Breng de melk aan de kook. Roer regelmatig zodat de melk niet aan de bodem kleeft. Wanneer de melk zachtjes kookt voeg je het citroensap toe 5 à 10 cl is voldoende. Je begint met weinig citroensap en kijkt of de melk in vlokken trekt. Dit is bijna onmiddellijk, dus als je na 10 sec niks ziet gebeuren dan voeg je nog wat citroensap bij. Laat zo alles zachtjes doorkoken tot je enkel nog vlokken hebt een een gele waterachtige substantie.

alles nu over in een vergiet met daarover een kaasdoek en spoel grondig met koud water. Het spoelen zorgt ervoor dat de citroen-of azijnsmaak verdwijnt. Draai nu de kaasdoek rond zodat je al het water uit de Paneer perst. Leg de Paneer nu nog op een bord met gaatjes en leg er iets zwaars op (marmeren steen). Laat dit alles nog uitlekken zolang je zelf wil.

De Paneer is klaar, hij moet ongeveer dezelfde textuur hebben als mozarella, maar net iets korreliger. Volgende keer een receptje met Paneer in. Je kan hem trouwens ook zo eten.