Archive for October, 2009

Naan

Friday, October 23rd, 2009

Look Naan voor mij persoonlijk één van de meest heerlijke broodsoorten die er bestaan. Maar dan moet het brood wel vers gemaakt zijn en warm op tafel komen.

Er bestaan tientallen recepten om naan te maken, dit is één van de twee die wij vaker gebruiken.

Bereidingstijd: 2 uur (inclusief het rijzen van de deeg, ondertussen kan je andere dingen doen)

Ingrediënten: goed voor +/-8 Naan broodjes

  • 600 gr bloem
  • 220 ml water (warm)
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 50 gr kristalsuiker
  • 7 gr gist (droge, die je met warm water laat wakker worden)
  • 50 gr boter
  • teentje geplette look

Werkwijze:

Als eerste moet je ervoor zorgen dat je gist is opgelost in warm water (glas is voldoende). Zie erop toe dat je gist echt werkt, je kan dit zien aan het beetje schuim dat op het water komt te staan.
Giet daarna alles in een kom en voeg de bloem, water, melk, ei (geklopt), zout en suiker toe. Kneedt dit alles tot een soepele deeg, met de handen of met een Kenwood (kuch reclame). Laat daarna gedurende 1 uur rijzen op een warme plaats en afgedekt.
De 2de kneedbeurt verdeel je de deeg in balletjes. Een achttal zou je uit deze hoeveelheid deeg moeten kunnen halen. Laat terug rijzen gedurende 30 min.
Wanneer alles gerezen is zet je de ovengrill aan. Rol de balletjes uit tot pannenkoeken van een 0.5 cm dikte (dunner mag ook) en plaatst ze onder de grill. Probeer dit in het begin met 1 Naan, aangezien elke grill anders is kan het dus zijn dat je 1 min of 5 minuten nodig hebt. Voor je de Naan omdraait, strijk je hem in met de gesmolten boter, waar je een teentje look in uitgeperst hebt. Draai nu de Naan om en strijk ook deze zijde in.

Doe dit met alle balletjes en eten maar, …. Je kan deze serveren bij eender welk Indisch gerecht.

Chapati’s

Friday, October 16th, 2009

Chapati’s zijn platte broodjes, die bijna dagelijks op tafel komen bij een traditionele Indische maaltijd. Op zich zijn ze makkelijk te maken, alleen moet je even oefenen om ze te laten opblazen.

Er bestaan meerdere varianten van Chapati’s, dit is één die wij vaker gebruiken.

Bereidingstijd: 30 min (inclusief het rusten (niet rijzen)van de deeg, ondertussen kan je andere dingen doen)

Ingrediënten: goed voor +/-4 -6 Chapati’s

grote koffietas bloem (wij nemen 1/2volkoren, 1/2 gewone bloem)
grote koffietas water
stevige snuif zout
beetje olijfolie

Werkwijze:

Doe de bloem in een kom en voeg beetje bij beetje het water to. Kneed dit alles tot een soepele deeg, met de handen of met een Kenwood (kuch reclame). Laat daarna gedurende 20min rusten op een warme plaats en afgedekt.
De 2de kneedbeurt verdeel je de deeg in balletjes. Een 4-tal zou je uit deze hoeveelheid deeg moeten kunnen halen. Rol de balletjes uit tot pannenkoeken van een 0.3 tot 0.5 cm dikte. Ze mogen niet superdun zijn, want anders brandt je er gaatjes is waardoor ze niet mooi opblazen. Zorg voor een goed hete pan (gooi een druppeltje water erin en als het sisselt is hij heet genoeg) leg de Chapati erin en laat hem bakken, je kan reeds kleine blaasjes zien. Draai de Chapati om en duw hem aan langs de zijkanten, zo zorg je ervoor dat de hete lucht zich kan opstapelen in de Chapati. Eventueel draai je hem nog even om, maar hij zou nu als een veer omhoog moeten springen. Eens uit de pan kan je er geklaarde boter (ghee) op doen of zelfs gewoon kruidenboter.

Als het de eerste keer niet lukt geef niet op. Experimeteer met de dikte van je Chapati en de vochtigheid van je deeg. Je zal zien na een aantal keer proberen zal het lukken.

Doe dit met alle chapati’s en eten maar, …. Je kan deze serveren bij eender welk Indisch gerecht, maar wel steeds versgemaakt en warm.

Kheema

Friday, October 2nd, 2009

Kheema is één van de vleesgerechten die Indische vrouwen op jonge leeftijd leren maken. Het is een soort gehaktschotel van eender welk soort gehakt. Persoonlijk doen wij het meest met gemengd rund-varken, maar ook kippegehakt en lamsgehakt is super.

Bereidingstijd:

60 minuten

Ingrediënten:

  • 800 gr gehakt (rund, varken, lam of zelfs kip)
  • 2 stevige uien
  • stukje verse gember (2cm op 2cm)
  • 5 teentjes look ( minder mag ook, maar dit overheerst zeker niet)
  • 1 kaneelstok
  • 3 laurierbladeren
  • 5 kruidnagels
  • 1 koffielepel turmeric
  • 1 koffielepel gemalen koriander
  • 1 koffielepel geroosterde en gemalen komijn
  • 1/2 koffielepel zout
  • 1 koffielepel vers geraspte nootmuskaat
  • 1/2 koffielepel cayenne peper (dan is het medium pittig)
  • 1 1/2 kleine potjes yoghurt
  • 1/2 -1 glas water
  • 2 eetlepels tomatenconcentraat


    Werkwijze:

    Zet de wok op het vuur met wat olijolie. Als deze goed heet is doe de laurierbladeren, kaneelstok en krijdnagels erin. Wanneer de kaneelstok zich open begint te zetten en de laurier gaat verkleuren doe je het mengsel van de uien, gember en look erin. Het mengsel kan je op 2 manieren maken of je hakt alles heel fijn of je gaat gewoon alles in de blender tot je een smeuïge pasta hebt ( wij gebruiken het laatste).

    Wanneer deze pasta begint te verkleuren zet je alles op een zachter vuurtje om de kruiden eraan toe te voegen. Begin met de turmeric, komijn en koriander, die je gemalen hebt in een vijzel. Blijf roeren en doe daarna de yoghurt en tomatenconcentraat erbij. Als alles goed gemengd is voeg je het gehakt toe, dat je in kleine brokjes uiteen duwt met een spatel of vork. Wanneer het vlees bruin is (niet donkerbruin) voeg je de laaste kruiden toe, nootmuskaat, cayenne peper, zout en het glas water.

    Let op: de hoeveelheden die in het filmpje ziet zijn voor slechts 400 gr vlees vandaar soms de andere hoeveelheid.

    Laat alles nu rustig sudderen gedurende een 40-60 minuten. Roer tussendoor regelmatig.

    Serveren:

    Deze kheema verdient een groente met een sausje of een lekkere verse chutney. Mogelijkheden zijn deze bloemkool en de verse Koriander chutney. Hier kan je makkelijk een zes-tal personen mee te eten geven