Archive for August, 2009

Aardappelen met kokosmelk

Friday, August 28th, 2009

Dit aardappelrecept is tot stand gekomen door een vergissing. Toen we weer eens indisch aan het koken waren, voegde ik op het laatste kokosmelk toe aan de aardappelen en pas na de maaltijd realiseerde ik me dat dit bij het vlees moest. Niemand had echter iets gemerkt en dus houden we dit recept nu ook zo.

Bereidingstijd:

30 minuten

Ingrediënten:

  • 5-6 aardappelen (hangt natuurlijk af van de grootte, onderstaande hoeveelheden zijn voor 2 personen)
  • 2 teentjes look
  • 1 ui
  • 1 chili peper (ongesneden)
  • 1 koffielepel turmeric
  • 1/2 fenugriek ( gemalen)
  • 1/2 koffielepel geroosterde komijn ( niet gemalen)
  • 1 tomaat ontvelt en in stukjes gesneden
  • zout
  • 1/2 -1 glas water

Werkwijze:

Zet in een diepe wok om de aardappelen in te frituren. Gebruik hiervoor goede olijfolie, die bestand is tegen hoge temperaturen. Laat de blokjes aardappel mooi bruin worden langs de zijden en haal ze er dan uit. In een andere wok warm je terug enkele lepels olijolie op en laat je de fenugreek, pepertje, komijn en turmeric even bakken. Voeg daarna de tomaat toe en wat water, laat even sudderen. Wanneer alles mooi gemengd is voeg je de aardappelen toe en laat ze sudderen tot ze gaar zijn. Voeg ook eventueel wat zout toe, naar believen. Vlak voor het serveren voeg je nog een blikje kokosmelk toe (20 cl) en laat het nog even warm worden.

Serveren:

De aardappelen kan je perfect serveren naast een “heet” gerecht, let wel zet er ook steeds rijst bij aangezien aardappelen als groente aanzien worden. Afwerken kan met wat verse koriander.

Wat is een Raita?

Monday, August 24th, 2009

Raita is een bijgerecht, dat typisch is voor de Indische keuken. Je kan het serveren bij een pittige vleesmaaltijd, bij de BBQ en als een dressing voor een slaatje.Het basisingrediënt is steeds yoghurt. Hoewel ikzelf nooit yoghurt eet, vind ik hem op deze manier heel erg lekker bij Indische pittige gerechten.

komkommer-tomaat-raita

komkommer-tomaat-raita

Daarnaast doe je meestal nog een tweetal ingrediënten in Raita: kruiden en groenten.

Kruiden: Koriander, munt, mosterdzaad, komijn, garam masala, paprika poeder of chilipoeder

Groenten: komkommer, tomaat, wortel, aardappel, ui

Alternatief voor groenten is fruit: appel, mango, banaan,

We zullen dan ook mettertijd de nodige Raita’s hier posten:

Verse munt, appel en sinaasappel chutney

Friday, August 21st, 2009

Bereidingstijd:

5 minuten

Ingrediënten:

  • 1/2 koffiekop muntblaadjes
  • 1 appel (geschild en in stukjes gesneden)
  • 1 sinaasappel (geschild en de partjes van elkaar losgemaakt)
  • 3 eetlepels citroensap
  • stevige snuif zout
  • 1/2 koffielepel cayennepeper of 1 pepertje ( groen, anders krijgt je chutney en vieze bruine kleur met een rood pepertje)

Werkwijze:

Dit is zowat de simpelste verse chutney die je kan maken. Je gooit gewoon alles tegelijk in de blender. Als het de consistentie heeft van een baby zijn fruittpapje dan zit je juist.

Serveren:

Deze chutney is verrassend van smaak en aanbevolen bij Tandoori gerechten, maar ook deze gebruiken we meestal als dipsaus bij Pappadums. Ook heerlijk verfrissend tijdens deze warme zomerdagen. Probeer ook de Verse Koriander chutney en de Mango chutney.