Archive for June, 2009

Gemarineerde Scampi saté’s

Tuesday, June 16th, 2009

Deze scampi’s maken we reeds een tijdje op onze barbecues en zijn steeds een voltreffer.

Bereidingstijd:

10-15 minuten marinade, 5 minuten op de barbecue

Ingrediënten:

  • 5-6 scampi’s per persoon (onderstaande marinade is goed voor 36-48 scampi’s)
  • 1 ui (geen rode ui, anders wordt je marinade roze)
  • 6 teentjes knoflook
  • stukje gember (2cm op 2cm, mag ook meer zijn)
  • 1/4-1 koffielepel cayennepeper
  • 1 koffielepel zout
  • paar stevige draaien aan de pepermolen
  • 1/2 koffietas olie
  • 6 eetlepels citroensap

Werkwijze:


Scampi’s

Afhankelijk van de soort scampi’s die je koopt moet je eerst de schaal eraf halen en het darmkanaal ( zwarte streep op de rugzijde) eraf halen. Wij kopen meestal diepvries scampi’s met schaal. Deze warmen we kort op in wat water om de schaal en het darmkanaal te verwijderen. Je kan ook reeds gepelde scampi’s kopen, waar ook het darmkanaal reeds verwijderd is. Dep ze daarna goed droog

Marinade:

Neem de ui, knoflook, gember, citroensap en een beetje van de olijfolie in een blender en maal alles fijn. Doe nu al de rest in een pot samen met het mengsel uit de blender. Leg de drooggedepte scampi’s in de marinade voor enkele uren of een dag. Bewaar alles in de koelkast.

Bakken:

Wanneer je alles wil bakken op de barbecue, steek je een 6-tal scampi’s op een stokje. Laat ze kort op de BBQ liggen, probleem bij meeste scampi’s is dat mensen ze veel te lang laten bakken. Zorg daarvoor dat je een 2-tal extra scampi’s hebt als proef. Wanneer ze nog sappig zijn dan zijn ze perfect. Je mag geen droge uitgebakken scampi’s hebben. Maximale baktijd 5 minuten.

Serveren met wat Raita en genieten maar.

Komkommer en tomaat Raita

Sunday, June 7th, 2009

Raita is een bijgerecht op basis van yoghurt dat als saus of dip bij een gerecht gegeven wordt. Het is ook een ideaal tegengewicht voor de soms pittige gerechten uit de Indische keuken.

Bereidingstijd:

10-15 minuten

Ingrediënten:

  • 6 grote eetlepels gewone yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 1 koffielepel geroosterde komijn
  • handvol muntblaadjes
  • 1 koffielepel garam masala (optioneel)
  • snuifje cayennepeper of paprikapoeder


Werkwijze:

Ontvel de tomaat en de komkommer. Snij deze nu in kleine blokje (brunoise) en dep ze een beetje droog. Rooster de komijn in een pan, zonder olie.Snipper de munt fijn (zoals peterselie in een glas)

Doe nu de yoghurt in een put voeg er de komijn, munt, knoflook, komkommer en tomaat aan toe en meng. Je kan er optioneel nog wat garam masala aan toevoegen. Je dient dit op in kleine potjes met er bovenop wat cayenne of paprikapoeder. Deze raita is ideaal voor bij een pittig vleesgerecht of als dressing op een slaatje.

Tandoori gemarineerde kippeboutjes barbecue (drumsticks)

Tuesday, June 2nd, 2009

Het is weer lekker warm aan het worden en dan komen natuurlijk de BBQ-dagen eraan. In plaats van de steeds gekende pensen en brochettes op de BBQ te gooien proberen we graag eens iets anders.

Bereidingstijd: 10-15 minuten marinade, 15 minuten bakken op de barbecue (hoog boven de kolen)

Ingrediënten:

  • 250 gr gewone yoghurt
  • 12 ontvelde kippeboutjes (drumsticks)
  • 1 koffielepel garam masala
  • 2 koffielepels turmeric
  • 1 koffielepel gemalen koriander
  • 1 koffielepel gemalen komijn (tip: rooster een hoop komijn en maal hem in 1 keer dan heb je die bij de hand)
  • 1/2 koffielepel gemalen nootmuskaat
  • 1/2 koffielepel gemalen kaneel
  • stevige draai aan de pepermolen
  • 2  koffielepels zout
  • 1/4 tot 1 koffielepel cayennepeper ( 1/4= milde smaak, 1= heel erg pittig)
  • 1 koffielepel natuurlijke rode kleurstof (rode biet, paprika vloeistof) Let op: ik heb hier geen gebruikt
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 5 teentjes look
  • stuk gember (2cm op 2cm, steekt zo nauw niet)
  • 4 koffielepels citroensap

Werkwijze:



Je start met de ui, knoflook en gember in de blender te doen en er een papje van te maken. Voeg de  lepels citroensap en olijolie toe om het makkelijker te blenden.

Doe alle kruiden in een vijzel en maal ze fijn, hoe fijner hoe beter. Doe de ui, knoflook en gemberpasta in een grote pot. Voeg daarbij de kruiden. Op het filmje zal je een aantal kruiden apart zien, aangezien we een aantal kruiden in grotere hoeveelheden klaar staan hebben in de kast oa: gemalen komijn, garam masala en turmeric. Doe de kleurstof erbij, bij ons zit die er niet bij, hij was op. Voeg dan de yoghurt erbij en roeren maar.

Ontvel de kippeboutjes. Dit kan je snel doen door met een propere handdoek het vel vast te nemen en naar beneden te trekken (met dank aan de Colruyt beenhouwer van Zelzate, die ons de truc leerde). Snij een 3-tal inkervingen langs weerszijden in de drumstick en laat marineren. Een paar uur is voldoende, als je de tijd hebt maak ze de dag op voorhand.

Olie je BBQ in en leg de kippeboutjes erop. Door de marinade zullen ze sneller zwart worden, dus hou dit in de gaten. Je kan gedurende het bakken alles verder insmeren met de marinade. Serveer de drumsticks op een bord met een spietje citroen.