Archive for May, 2009

Indische gehaktballetjes (ook wel Kofta’s)

Monday, May 25th, 2009

Indische gehaktballetjes: (2-3 personen)

Dit is de eerste echte hoofdschotel die we hier posten. Je hebt wel een behoorlijk wat tijd nodig om alles te maken, maar het resultaat mag er zeker zijn.
Bereidingstijd:

2 uur

Ingrediënten:

Gehakt:

  • 500 gr gehakt (eender welk soort, maar hier gebruik ik gemengd rund en varkensgehakt)
  • 1/2 koffielepel gemalen komijn (Tip: rooster een hoop komijn en maal hem dan fijn, je kan hem in een pot bewaren)
  • 1 koffielepel gemalen koriander
  • 1 koffielepel garam masala
  • snuif zout
  • paar stevige draaien aan de pepermolen

Vulling balletjes:

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 pepertje (rood of groen)
  • 3 soeplepels citroensap
  • snuif zout
  • paar stevige draaien aan de pepermolen

Gehakt Bakken:

  • plantaardige olie
  • 8 bolletjes peper
  • 3 kruidnagels
  • 1/2 kaneelstok
  • 1 rood pepertje (als je het minder pittig wil dan gewoon weg laten)

Sausbereiding:

  • plantaardige olie
  • 3 grote grof gesneden uien
  • 4 teentjes look
  • blokje gember (2cm op 2cm)
  • 1 koffielepel garam masala
  • 1 koffielepel turmeric ( ook wel kurkuma)
  • 2 koffielepel gemalen koriander
  • 2 koffielepel gemalen komijn
  • 3 mooie vleestomaten gepeld of een blik tomaten
  • snuif zout

Werkwijze:

Gehaktballetjes: Gooi alles in een grote pot en meng alles mooi door elkaar.

Vulling gehaktballetjes: Snij de ui, look en de gemberheel fijn (heb je liever minder pittig gebruik een 1/2 pepertje). Meng de rest van de ingrediënten onder de fijngesneden ui, look en de gember. Neem nu je gehakt maak een bol ter grootte van een golfbal en duw met je duim er een gat in. Leg wat van het mengsel in het gat en maak weer mooi dicht. (tip: als je niet wil dat je gehakt teveel aan je handen kleeft, zet dan een potje lauw water bij je om je handen te spoelen na elk balletje). Neem nu de ingrediënten voor het gehakt te bakken, doe ze in de wok en laat goed warm worden. Bak de balletjes bruin langs alle zijden. Gewoon dichtschroeien, niet laten gaar worden.


Sausbereiding: Voor de saus start je met de ui, gember en look in de blender te gooien en een gladde pasta te maken. Voor het gemak doe je wat water in de blender, of wat olie. Warm in de wok een bodempje olie en doe het mengels van ui, gember en look erin. Laat dit alles rustig glazig worden, let op niet laten bruin worden. Voeg daarna de kaneel toe en de kruiden, blijf alles rustig doorroeren. Neem je tomaten of het blik tomaten en voeg toe, blijven roeren zodat er niets onderaan de pan blijft plakken. Wanneer het dreigt aan te branden voeg je wat water bij. Laat alles rustig doorkoken gedurende een 20 à 30 minuten, totdat de saus aan de balletjes blijft kleven. Doe alles in een potje en je kan er nog wat verse koriander op versnipperen, verder serveren met doodgewone rijst en een stukje naan. Je kan alles gerust een dag op voorhand maken, dan komen de smaken nog mooier samen.