Archive for April, 2009

Verse Koriander en Yoghurt chutney

Wednesday, April 29th, 2009

Bereidingstijd:

5-10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 potje yoghurt (125g)
  • 1 grote handvol fijngehakte verse koriander
  • 1/2 vers pepertje ( groen, anders krijgt je chutney en vieze bruine kleur met een rood pepertje)
  • stevige snuif zout
  • scheut citroensap
  • gemalen peper (draai enkele malen aan je molen)
  • half koffielepeltje geroosterde en gemalen komijnzaadjes


Werkwijze:

Doe koriander en het groene pepertje in een blender met een beetje water. Blend tot alle stukjes verdwenen zijn.
Ondertussen giet je de yoghurt, komijn, citroensap, zout en peper in een kom. Voeg daarbij de mix uit de blender. Even roeren en klaar

Serveren:

Je kan deze chutney gebruiken bij nagenoeg eender welke schotel, maar wij gebruiken hem graag bij Pappadums als een soort dipsaus. Heerlijk verfrissend op een warme zomerdag. Maak de chutney de dag dat je hem gebruikt, hij verliest namelijk veel van zijn smaak na een dag in de koelkast. Je kan samen met deze chutney ook de Mango chutney serveren.

Garam masala

Thursday, April 2nd, 2009

Garam masala is een populaire kruidenmix. Hij is mild van smaak en wordt op het einde van het koken aan het gerecht toegevoegd.

De voornaamste kruiden in Garam Masala zijn:

  • cardamom zaadlijsten
  • peper (gewone bruine bolletje)
  • kruidnagel
  • laurierbladeren
  • komijn
  • koriander (de zaden)


Garam masala koop je meestal gewoon in een pakje of flesje als poeder. Wij hebben hem besteld met de kruiden ongemalen. Je kan dan je kruiden even droog roosteren in een pan, gedurende een minuut of 2. Je krijgt dan een uitbarsting van geuren en aroma’s in je keuken waar velen niet op voorbereid zijn. Daarna gooien we het in een koffiemolen ( gebruik geen koffiemolen waar je koffie in maalt) en malen maar.