Archive for March, 2009

Mango Chutney

Sunday, March 22nd, 2009

MANGO CHUTNEY:

Bereidingstijd:

30-45 minuten

Ingrediënten:

dscn8711 4 eetlepels azijn
8 peperbolletjes
1/2 koffielepel chilipoeder
1 koffielepel komijn
100 g kristalsuiker
1 Mango
1 of 2 teentjes look
brokje verse gember (2cm op 2 cm groot)
5 kruidnagels

Werkwijze:

Doe de azijn en de kruiden in een kookpot. Na een 5-tal minuten kan je de in stukjes gesneden gember, look en mango eraan toe voegen. Hoe kleiner de stukjes mango, hoe minder lang alles moet koken. Laat alles rustig sudderen tot de mango compleet zacht is. Voeg op het einde de suiker toe en laat nog even doorkoken. Wanneer je een mooie stroperige massa krijgt dan heb je de perfecte chutney.


Serveren:

Deze chutney is uitermate geschikt voor bij Pappadums. Je kan hem maanden bewaren in een afgesloten pot, liefst koel of in de koelkast. Probeer ook de Verse Koriander chutney.

Chutney:

Friday, March 20th, 2009


Wat is nu een Chutney?

chutney recept

Mango Chutney

Er bestaan hele vele soorten Chutney, maar om het makkelijk te maken kan je spreken van verse en “bewaar” Chutneys. De eerste blijft maar een dag of zo goed, de andere lijkt op een soort confituur die je heel lang in je ijskast kan bewaren.

Chutneys zijn steeds een smaakmaker bij andere gerechten en worden dus niet als een gerecht geserveerd. Je zou ze een bijgerecht kunnen noemen, maar vaak hebben ze ook iets weg van een sausje.

Een chutney bevat vaak een mengsel van kruiden, fruit, pepertjes en yoghurt voor de verse variant. De gekookte chutneys bevatten meestal, azijn, kruiden, fruit en pepertjes. Eén van de meest gekende chutney’s is de Mango Chutney.

Wanneer we verder gaan met deze blog zal ik hier een verzameling van onze meest gebruikt chutneys posten.

Mango Lassi

Thursday, March 12th, 2009
Mango Lassi ingrediënten

Mango Lassi ingrediënten

MANGO LASSI:
We halen deze even snel naar boven, want met de huidige temperatuur kan een mens wel wat verfrissing gebruiken.

Mango Lassi is niet echt een gerecht maar een absoluut topdrankje om af te koelen op een warme zomerdag. Deze stond niet echt op de planning om nu reeds te delen met jullie, maar op mijn vrouw haar school houden ze een Indische week en dit drankje gaan ze maken met de kinderen.

Bereidingstijd:

5-10 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gr gewone yoghurt
  • halve gesneden mango (liefst goed rijp)
  • 10-tal ijsblokjes
  • 50 gr kristalsuiker (hoeveelheid te bepalen in functie van je eigen smaak)
  • slagroom (optioneel)
  • amandelschilfers (optioneel)
  • muntblaadje (optioneel)

Werkwijze:

Schil de mango en snij hem in blokjes. Neem de yoghurt, mango, suiker en ijs en doe alles in de blender. Laat draaien tot je een mooie homogene massa krijgt. Voeg eventueel nog wat suiker indien nodig en blend nog eens. Begin met minder suiker en voeg toe, er uithalen kan je niet meer.

Serveer in een hoog glas met een toefje slagroom, wat geroosterde amandelschilfers en eventueel een muntblaadje voor de kleur. Bovenstaande hoeveelheid geeft je 4 overheerlijke Mango Lassi’s afhankelijk van de grootte van je glas natuurlijk. Je kan dit serveren bij een groot aantal indische gerechten als “afkoeler” of gewoon als gezonde verfrissing.