Archive for February, 2009

Pappadums maken:

Monday, February 23rd, 2009

PAPPADUMS:

We beginnen onze ervaringen te delen met iets heel simpels, maar lekker “Pappadums”.

Pappadums kan je kopen in een pakje en dan in een diepe pan met olie bakken, of zelf maken. Het hele proces duurt maar een paar seconden en je hoeft ze daarom ook niet op voorhand te maken.

Bereidingswijze:

Doe een bodem zonnebloemolie (andere kan ook) van 0.5 cm in een diepe pan. Warm de zonnebloemolie tot ze heet is. Laat de Pappadums er één per één voorzichtig inglijden en bakken. Let op: laat ze niet bruin worden, dan verliezen ze veel van hun smaak, de randjes mogen lichtjes verkleuren.


Pappadums worden geserveerderd met een sausje of Chutney, maar ze zijn even lekker zonder. De Chutneys zijn heel uiteenlopend, maar daar later meer over. Wil je een recept om zelf Pappadums te maken kijk hier even.

Zelf Pappadums maken:

Monday, February 23rd, 2009
pappadums

pappadums

Bereidingstijd:

1.15  uur (inclusief drogen in de oven)

Benodigdheden:

  • 4 koffiekopjes Linzenbloem
  • ½ lepel komijn (fijngemalen met een koffiemolen of met een vijzel)
  • goede snuif peper
  • scheutje water (bodem van een normaal glas en meer indien nodig)

Werkwijze:

Gooi alle ingrediënten samen in een kom.Voeg wat water toe tot je een soepele deeg krijgt. Hoe meer water je toevoegd hoe langer ze dienen te drogen.
Verdeel nu in een 7-8 tal balletjes en rol deze uit op een geoliede plaat of ondergrond.
Nu kan je de Papadums drogen, in India doen ze dit in de zon en laten ze ze 2 dagen liggen. Bij ons kan je de oven gebruiken. Een uurtje in de oven op 100°C, daarna kan je ze voor maanden houden.

Serveren:
Wanneer je ze wil opeten gebruik dan deze manier om ze te bakken en serveer ze met een aantal verschillende Chutney’s. Om heel eerlijk te zijn, wij doen het nooit zo, wij gebruiken de pakjes met kant en klare Papadums, zoals zovele Indiërs ook doen.

Welkom op deze site

Saturday, February 14th, 2009

Een tiental jaar geleden werd onze interesse gewekt in de Indische keuken. We waren in het zuiden van Frankrijk op onze vaste vakantieplek Pontaix. Kind aan huis bij de lokale bevolking en kwamen dan ook een beetje overal.

In een van de kleine pittoreske huisje woonde en woont nog steeds een oude britse dame, die jarenlang in Indië verbleven had omdat haar man daar kolonel was. Haar Frans was niet slecht, maar toch hunkerde ze naar af en toe eens een babbeltje te doen in haar moedertaal.

Pontaix foto vakantie

Hier komt deze jongen op de proppen. Mijn Engels is van een behoorlijke kwaliteit en al snel werd ik de vaste gesprekspartner van haar op de lokale feestavonden. Na een aantal jaren onze vakantie daar doorgebracht te hebben, werden we bij haar uitgenodigd om eens te komen eten.

En toen kwam onze eerste ervaring met de Indische-Pakistaanse keuken. Zowel mijn vrouw en ik waren verheugd over de gerechten en vroegen dan ook waar ze dat geleerd had. Ze haalde een oud beduimeld receptenboekje boven, waar we prompt een aantal kopies van maakten.

Zo werd onze interesse gewekt in de Indische en Pakistaanse keuken. Ondertussen hebben we al een pak recepten geprobeerd. Via deze weg willen we onze ervaringen dan ook graag delen met andere mensen.

Groetjes,

Peter