Archive for the ‘Algemene begrippenlijst’ Category

Ghee

Friday, April 1st, 2011

Ghee wordt in de indische keuken meestal gebruikt om te bakken en braden, of ook om Naan te overgieten en zo een supersmaak te krijgen. Natuurlijk kennen wij ook reeds jaren deze vorm van bakvloeistof onder de naam van geklaarde boter, maar Ghee gaat nog een stapje verder.

Bij geklaarde boter haal je het vocht uit de boter en schep je het schuim onmiddellijk weg. Bij Ghee laat je het nog wat verder doorkoken zodat er op de bodem een donkerbruin residu blijft hangen, dat zorgt voor de typische notensmaak van Ghee.

Bereidingstijd:

25 min

 

    Ingrediënten:
     

  • 500 gr ongezouten verse boter

Werkwijze:

Laat de boter smelten op een lage temperatuur ( vuur op middenste stand). Wanneer er schuim op de boter komt, dan kan je deze eraf scheppen. Je kan horen aan de boter dat je goed bezig bent, het dient zachtjes te pruttelen.

De boter dien je lang genoeg op te laten staan, waardoor er zich onderaan een bruine laag vormt, die zal zorgen voor de notensmaak. Als het schuim eraf is giet dan alles over in een pot, maar gebruik daarvoor een zeef. De doelstelling is om het residu niet in je eindproduct te hebben.

Nieuwe foto’s in de header

Thursday, December 17th, 2009

rode dame indisch huwelijkHopelijk hebben jullie het reeds gemerkt, want we hebben eindelijk geslaagde foto’s gevonden voor de hoofding van onze site. Dit alles dankzij een goede collega vanuit het werkveld. Het leuke aan de eerste foto’s is dat er ook nog een verhaal aan vast hangt.

Vera alvast bedankt voor de foto’s en het verhaal van de dame in de foto.

De jongedame op de foto was 25 jaar en ging haar verlovingsfeest vieren. Ze zat samen met haar zussen te wachten op haar man, die ze nog nooit gezien had.
Haar ouders hadden, naar aloude gewoonte, voor haar iemand gezocht uit dezelfde kaste (bestaat nog).
Ze had daar het volste vertrouwen in (anno 2009!) Zij was ingenieur.
Samen met haar hebben we gewacht en hebben haar echtgenoot zien toekomen. Ik moet toegeven dat haar ouders smaak hadden .
Vermits ze uit dezelfde regio kwamen moest ze haar ouders niet achterlaten bij het huwelijk (daarom kon ze wellicht nog lachen).
We werden uitgenodigd op de feest en hebben daar toch nog een gedeelte van meegemaakt (samen met nog 200 familieleden en vrienden). Sjieke en lekkere dingen.

Dit was het verhaal van de “rode dame”

Wat is een Raita?

Monday, August 24th, 2009

Raita is een bijgerecht, dat typisch is voor de Indische keuken. Je kan het serveren bij een pittige vleesmaaltijd, bij de BBQ en als een dressing voor een slaatje.Het basisingrediënt is steeds yoghurt. Hoewel ikzelf nooit yoghurt eet, vind ik hem op deze manier heel erg lekker bij Indische pittige gerechten.

komkommer-tomaat-raita

komkommer-tomaat-raita

Daarnaast doe je meestal nog een tweetal ingrediënten in Raita: kruiden en groenten.

Kruiden: Koriander, munt, mosterdzaad, komijn, garam masala, paprika poeder of chilipoeder

Groenten: komkommer, tomaat, wortel, aardappel, ui

Alternatief voor groenten is fruit: appel, mango, banaan,

We zullen dan ook mettertijd de nodige Raita’s hier posten: