Archive for the ‘Ingrediënten & Kruiden’ Category

Ghee

Friday, April 1st, 2011

Ghee wordt in de indische keuken meestal gebruikt om te bakken en braden, of ook om Naan te overgieten en zo een supersmaak te krijgen. Natuurlijk kennen wij ook reeds jaren deze vorm van bakvloeistof onder de naam van geklaarde boter, maar Ghee gaat nog een stapje verder.

Bij geklaarde boter haal je het vocht uit de boter en schep je het schuim onmiddellijk weg. Bij Ghee laat je het nog wat verder doorkoken zodat er op de bodem een donkerbruin residu blijft hangen, dat zorgt voor de typische notensmaak van Ghee.

Bereidingstijd:

25 min

 

    Ingrediënten:
     

  • 500 gr ongezouten verse boter

Werkwijze:

Laat de boter smelten op een lage temperatuur ( vuur op middenste stand). Wanneer er schuim op de boter komt, dan kan je deze eraf scheppen. Je kan horen aan de boter dat je goed bezig bent, het dient zachtjes te pruttelen.

De boter dien je lang genoeg op te laten staan, waardoor er zich onderaan een bruine laag vormt, die zal zorgen voor de notensmaak. Als het schuim eraf is giet dan alles over in een pot, maar gebruik daarvoor een zeef. De doelstelling is om het residu niet in je eindproduct te hebben.

Koriander

Friday, October 15th, 2010

Kruiden nemen een belangrijke plaats in in de Indische keuken.

Persoonlijk vind ik Koriander (Coriandrum Sativum) één van de mooiste en ook meest gebruikte kruiden in de Indische keuken.

Koriander heeft een uitgesproken smaak en kan je qua uitzicht vergelijken met peterselie. In het Engels wordt ze dan ook Chinese parsley genoemd, maar de zaden noemen ze gewoon Coriander en in de US gebruiken ze de naam Cilantro voor de bladen.

Koriander kan je vinden in een aantal vormen: vers, zaadbolletjes of gemalen

kruiden-koriander koriander kruiden gemalen zaden

Als je een Indisch gerecht wil opdienen wordt dit kruid vaak gebruikt als afwerking, zoals wij peterselie gebruiken.

Turmeric of Kurkuma

Friday, December 11th, 2009

De latijnse naam is Curcuma Longa voor deze wortel. Turmeric wordt in India gebruikt in de recepten voor het kleuren van de curry. Met een nederlandse naam als Geelwortel hoeven we jullie niet te vertellen welke kleur deze wortel geeft aan je eten.

Zoals zoveel dingen in de Indische keuken heeft Turmeric ook meerdere namen en kan je hem dan ook in de winkels vinden als Kurkuma. Dus als je het poeder zoekt hou dan de 2 namen in je hoofd.

Smaak: op zich heeft Turmeric weinig of geen smaak en zorgt het dus ook niet voor een vervorming van je smaakpalet. Je kan het dus als kleurstof gebruiken voor je gerechten, oa je rijst.

Kurkuma verpakking

geelwortel

Turmeric

Let wel op: de kleurstof is ongelooflijk krachtig, onlangs hadden we in een vakantiewoning gekookt op een lichtgekleurd werkblad, en de kurkuma kregen we er niet meer af :)