Archive for the ‘Hoofdgerechten’ Category

Schaapscurry met Kokosmelk

Friday, March 18th, 2011

Dit recept is voor een snelle schaapscurry. De voorbereiding duurt namelijk niet lang, maar het laten zacht worden van het vlees kan wel een tijdje duren.

Bereidingstijd:

60 minuten

    Ingrediënten: 2 personen
  • een eetlepel ghee en arachideolie
  • 400 gr schapenvlees
  • 1 ui fijngesnipperd
  • blokje geraspte verse gember
  • halve kaneelstok
  • zaden van 4 cardemompeulen
  • 1koffielepel komijn (gemalen)
  • 1/2 koffielepel chilipeper (dit is reeds pittig, je kan minder gebruiken)
  • 1 koffielepel garam masala
  • 250 ml kokosmelk

Werkwijze:

Begin met de het vlees af te bakken in de ghee en olie, tot deze een bruin korstje heeft langs de zijden. Zet dit opzij terwijl we aan de curry beginnen.

Gebruik de ghee en olie die nog in de pan zit om de kruiden te bakken. Bak nu de gesnipperde ui, gemberen look bruin. Nu voeg je alle kruiden toe,  de kaneelstok,kardemom peulen, garam masala gemalen, komijn en chilipeper toe. Zet nu alles onder water met vleesbouillon. Op het einde giet je de kokosmelk erbij, je best naar een dikke soort ( bij Delhaize en Colruyt kan je die vinden).

Serveren met wat verse koriander erbovenop

 

Scampi’s met amandelen en kokosnoot

Tuesday, February 22nd, 2011

Hier is een probeersel, waarvan we toch wel tevreden waren. Let op de aantallen zijn voor 2 personen, wanneer je nog andere schotels erbij serveert. Als enige schotel zou ik alles maal 2.5 doen.

Bereidingstijd:

30 minuten

</td>

Ingrediënten: 2 personen

voor de scampi’s

voor de currysaus

  • arachideolie en een eetlepel ghee
  • 3 kruidnagels
  • 1/2 koffielepel komijn (gemalen)
  • 1/2 koffielepel koriander (gemalen)
  • snuifje chilipeper (alles meer dan 1/8 koffielepel maakt het extreem pittig)
  • 1/4 koffielepel kurkuma
  • 1/2 ui fijngesnipperd
  • 2 koffielepels tomatenpuree
  • 250 ml kokosmelk
  • handvol vers geroosterde amandelschilfers

Werkwijze:

Begin met de scampi’s te bakken, zoals in dit recept, snelle scampi. Zet deze opzij als ze klaar zijn. Zorg ervoor dat ze zeker niet te ver gebakken zijn, anders heb je rubber ipv scampi.

Voor de saus start je met olie en ghee in de pan. Laat de kruidnagels even in de olie sudderen en voeg dan de gemalen komijn, koriander, kurkuma en chilipeper toe. Bak nu de gesnipperde ui bruin in het kruidenmengsel, doe er de tomatenpuree en de kokosmelk bij. Voor de kokosmelk zoek je best naar een dikke soort ( bij Delhaize en Colruyt kan je die vinden). Roer alles door elkaar en laat kort inkoken. Gooi er op het einde de scampi’s even in om ze op te warmen.

Ondertussen kan de amandelschilfers roosteren. Serveer alles in een potje, met de schilfers erbovenop.

Snelle Scampi met Koriander

Friday, October 8th, 2010

Deze scampi’s kan je op verschillende manieren serveren. Wij serveren dit gerecht als aperitiefhapje met een verse muntchutney, of als hoofdmaaltijd met een rijstschotel en een currysaus. Verder zijn ze ook lekker koud op een zwoele zomeravond. Tal van mogelijkheden dus en ze zijn nog eens klaar in 10 min.

Bereidingstijd:

10-15 minuten

    Ingrediënten: 2 personen (aperitiefhapje)

  • 8 scampi’s, ontmanteld en tot halfweg doorgesneden
  • Ghee of arachideolie
  • 2 teentjes knoflook (superfijn gesneden of gebruik een lookpers)
  • snuifje zout
  • paar draaien van de pepermolen
  • 1 koffielepel currypoeder (wij gebruiken madras curry)
  • handvol vers gesnipperde koriander

Werkwijze:

Ontmantel de scampi’s, maar laat de staart zitten. Snij de scampi tot halfweg doormidden en haal het darmkanaal er uit. Warm in een pan wat Ghee of arachideolie en laat de fijngesneden look erin glazig worden. Voeg de scampi’s toe laat ze even bakken. Strooi nu het currypoeder, zout en peper erover. Tip: maak 1 scampi extra zo kan je proeven of ze goed zijn :) . Wanneer de scampi’s bijna klaar zijn kan je de verse koriander toevoegen en nog 1 min laten meebakken. Dit hele proces mag maximaal 5 minuten duren.

Serveer onmiddellijk met een lekkere chutney.