Archive for the ‘Bijgerechten’ Category

Courgette Curry

Friday, March 4th, 2011

Recent maakten we deze lekker Courgette Curry. Samen met een lekker stukje schaapsvlees en wat rijst.

Bereidingstijd:

40 minuten

>
    Ingrediënten: 2 personen

  • halve courgette
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • stukje gember
  • 1 kleine chilipeper
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 laurierblad
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 1 kop water (met bouillonblokje)
  • 1 potje yoghurt (25 cl)
  • zout
  • verse koriander

Werkwijze

Begin met wat arachideolie warm te maken in de pan en de koffielepel komijnzaadjes erin te bakken. Na een 30-tal seconden voeg je er het laurierblad, chilipeper, geraspte gember, gesneden ui en de 2 teentjes look aan toe. Laat dit alles kort bakken (2 min maximum) en voeg dan de poederkruiden toe, kurkuma en currypoeder.

Roer dit even door elkaar en voeg de gesneden tomaat toe, samen met een koffietas water met bouillonblokje. Heb je verse bouillon dan gebruik je natuurlijk die. Laat alles rustig indikken gedurende een 5-tal minuten.

Als laatste voeg je de courgetteblokjes aan toe. Deze hebben we even op een grillpan geroosterd en afgewerkt met wat zout.

Opdienen doe je wanneer de courgette zacht is, afwerken kan met wat gesnipperde verse koriander.

Verse tomatenchutney

Friday, September 24th, 2010

Een lekkere frisje chutney met toch een stevige smaak.

Bereidingstijd:

10-15 minuten (goed voor 10 personen)

    Ingrediënten: 10 personen

  • 4 tomaten (haal de pitjes eruit)
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 chilipepers
  • 1/2 koffielepel kristalsuiker
  • 1/2 koffielepel zout
  • 1 koffielepel chilipoeder
  • 1 klein potje tomaatpuree
  • handvol verse koriander

Werkwijze:

De paprika, tomaten en de pepertjes snij je fijn. Vergeet niet de zaadjes uit de alle drie de groenten te halen. Doe alle ingrediënten in blender en laat alles door elkaar gehakt worden. Er mogen nog wat brokjes overblijven, dit is goed om op je pappadum te leggen.

Serveer dit bij een pittig geroosterd vleesgerecht of bij het aperitief met pappadums.

Boontjes met gember

Wednesday, September 15th, 2010

Hier is een lekker groentengerecht, dat past bij talloze curry’s.

Bereidingstijd:

40 minuten (goed voor 4 personen)

    Ingrediënten: 4 personen

  • olie
  • stuk gember 5cm op 5cm
  • 1/2 koffielepel kurkuma (turmeric)
  • handvol verse koriander
  • 1 chilipeper
  • 500 gr boontjes
  • 1 koffielepel komijn
  • 2 koffielepes korianderzaadjes
  • sap van een halve citroen
  • zout
  • 1 koffielepel garam masala
  • 1 koffielepel garam masala (om af te werken, optioneel)

Werkwijze:

Warm wat olie in een wok warm en voeg de fijngehakte gemberpasta eraan toe. Bak gedurende een minuutje en voeg de kurkuma toe. Blijf roeren terwijl je er de verse koriander en het pepertje aan toevoegt. Laat nog een minuut doorbakken en voeg dan de fijngehakte boontjes toe. Als laatste gaat de gemalen komijn en koriander erin. Voeg nog wat sap van een citroen toe, zout en wat garam masala . Je bent klaar om alles een halfuurtje te laten pruttelen.

Alles wat je daarnet gedaan hebt gaat heel snel en je dient dan ook te blijven roeren. Het sudderen zelf daar hoef je enkel nog eens af en toe de lepel erin te steken en te kijken of er nog genoeg kookvocht in zit. Indien wat te droog dan kan je nog wat water toevoegen. Dien op in een schaal, voor de liefhebbers kan je bij het opdienen nog wat garam masala erover strooien. Dit is een bijgerecht goed voor eender welke curry.